torsdag 26. november 2009

Ludvig Holberg

Presentasjon av Ludvig Holberg.

Delar om Ludvig Holbergs liv
Ludvig Holberg vart født i 3 desember, år 1684 i byen Bergen, døydde i 28 Januar, år 1754. Ludvig var ein nordnorsk forfattar, filosof og historikar. Ludvig levde mesteparten av sitt liv i Danmark, han kom dit i år 1702.
Holberg var prega av humanismen, opplysningstida og barokken. Hans skjønnlittærarar forfattarskap var det som ruver høgast.
Han skreiv satirar ( satirar vil si ein forteljar eller kunstform som kritiserer eller kommenterer menneske, samfunn, politikk og tankar på ein humoristisk poengtert måte ), blant parodien på antikken og rennesans heltepoos, i Peder Paars, det er ein utopisk roman i Nils Klims underjordiske reise som gjorde Ludvig berømt.
Det Holberg la mest vekt på var komediar, han skreiv 16 stykk i alt, de er delt i 2 grupper, intrigekomedien i ein eller tre akter, og dei store komediane i fem akter kvar hovudvekta ligg på satiren, som den Politiske Kandestøper, Den stundlause og Erasmus Montanus. Ludvig er ein forfattar av europeisk format, stør ein både Danmark og Noreg, verkane hans ble oversatt til fleir europeiske språk.
Ludvig Holberg var ikkje Norsk eller Dansk, han blei kaldt ein Europear, det var på grunn av at han reist alltid rundt etter utdanninga. Men når han var under utdanning, reiste han fram og tilbake mella Danmark og Noreg.

Dei fyrste arbeida.
I 1709 ble Holberg spurt av ein rik ung mann til Dresden, og på heimreisa førelest han i Leipzig, Halle og Hamburg. I København begynte Holberg å skriv og i 1711 kom Holbergs fyrste arbeid. Ein introduksjon tel Historia til Europas Nasjon. Han fekk tillatens til å prestera to essaymanuskripta for kong Fredrik IV om Kristian IV og Fredrik III. Kongen utnemnt like etter Holberg til professor, og mottok eit reisestipend.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar